Referat

 
 

Referat af årsmøde i Høreforeningen Frederiksberg lokalafdeling afholdt d. 24. februar 2024 på Sankt Knuds Vej, Frederiksberg

 

Konstitueret formand Elisabeth Reichwald bød velkommen.

1 Valg af dirigent og referent

Dirigent: Jeppe Overgaard, som konstaterede, at mødet var lovligt indkaldt ifølge vedtægterne.

Referent: Hanne Rasmussen

2 Godkendelse af dagsorden

Dagsorden blev godkendt. Indeholder de punkter den skal ifølge vedtægterne.

3 Bestyrelsens beretning til godkendelse

Skriftlig beretning var udsendt som del af indkaldelse til årsmødet.

Mundtlig beretning ved konstitueret formand Elisabeth Reichwald:

Året 2023 var præget af 2 store begivenheder for vores lille forening.

Først og fremmest valgte vores mangeårige bestyrelsesmedlem og formand Bolette Østberg at udtræde af al bestyrelsesarbejde af helbredsmæssige årsager. Bolette var med til at etablere vores lokalforening og har i mange år været med til at gøre en stor forskel med sin store viden og frem for alt sin store energi. Bolette var bl.a. med til at sikre, at der blev etableret teleslynger på væsentlige steder i kommunen. Derudover havde Bolette grundet sit store arbejde gennem årene opnået en stor viden om høremæssige problemstillinger. Denne viden kommer vi absolut til at savne.  Så stor tak fra bestyrelsen til Bolette for hendes store indsats.

En anden af de store begivenheder i 2023 var vores landsmøde, som fandt sted i Kolding. Dette finder sted hver 4. år og er Høreforeningens øverste myndighed. Fra vores lokale forening deltog Bolette, Palle og Annette.

Dette landsmøde blev præget af foreningens dårlige økonomi. Det blev derfor besluttet at skære ned på antallet af vores medlemsblad Hørelsen fra 6 til 4 årlige udgivelser. Ligeledes blev kontingentet hævet med 20 kr. til årligt 325 kr. for et enkeltmedlemsskab og til 460 kr. for et familiemedlemsskab. Derudover blev det besluttet, at lokalforeningernes andel af kontingentet blev reduceret fra 30% til kun 25%. Det betyder, at vi nu kun får ca. 81 kr. pr. medlem fra hovedforeningen.

Derudover fik vi også valgt en repræsentant fra vores lokale forening til at fungere som kritisk revisor for hovedforeningen. Denne rolle fik Elisabeth Reichwald, og hun har allerede været på sit første revisionsbesøg i Tåstrup.

På regionalt plan har der været afholdt 4 møder og Frederiksberg lokalafdeling deltog i 2 af disse møder. I vores region er der nu 13 aktive lokalafdelinger. 

Lokalt i vores forening har vi i 2023 afholdt 8 bestyrelsesmøder. Derudover har der været afholdt et IT kursus for bestyrelsen, hvilket var finansieret via DH puljen. Endelig har et af vores medlemmer været på kursus i hovedafdelingen.

Vi har også fået udsendt en række nyhedsbreve, hvor vi løbende har orienteret om væsentlige områder med relevans til høreproblemer, og om hvad der sker i foreningen.

Der blev opfordret til at tilmelde sig som modtager af nyhedsbrevet enten via vores hjemmeside eller ved at tage fat på en i bestyrelsen.

I 2023 har vi igen forsøgt at gøre os synlige ved hjælp af annoncer i Frederiksberg Liv samt ved løbende at informere om vores aktiviteter på vores hjemmeside. Derudover er vi nu også begyndt at annoncere vores gratis arrangementer på Facebook. Det er dog ganske nyt for os, så vi forsøger os frem. Endelig har vi også fået ajourført vores generelle pjece, som fortæller om vores virke.

I 2023 har vi afholdt følgende medlemsarrangementer:

Vores årlige nytårskur

Foredrag, seminar: Samtaler om tinnitus – Når den ene kan høre – Tegnstøttet kommunikation – Optaktsmøde til landsmødet.

Derudover

Årsmøde, International høredag, Besøg på Frihedsmuseet, Besøg i Korsbæk på Bakken og Skomuseet samt Høreforeningen spiser sammen

samt vores løbende arrangementer:

Hørecafe, Strikkeklub og Bridge

Vores medlemstal er rimeligt stabilt og ligger på i alt 240 medlemmer fordelt på familiemedlemskaber og enkeltmedlemskaber. Dette er en stigning på 8 medlemmer fra ultimo 2022.

For 2024 har bestyrelsen planlagt følgende arrangementer:

3. marts, hvor vi markerer den internationale høredag i Stormly fra kl. 11.00 til 13.00 med at   invitere 3 meget vidende personer, som har stort kendskab til høreområdet og disse vil besvare de spørgsmål, som måtte komme. Arrangementet er gratis og alle er velkomne. Der vil blive serveret kaffe og kage.

14. marts, hvor vi får besøg af Hørepædagog Edda Trap Schlanbusch fra CSV København, som kommer og fortæller om vores høresans, om høreapparater og hvad de kan, samt om hvad man kan gøre i de situationer, hvor høreapparaterne ikke helt slår til. Arrangementet foregår også i Stormly i tidsrummet 11.00- 13.00. Også dette arrangement er gratis og alle er velkomne. Der vil også her blive serveret kaffe og kage.

I april afholder strikkeklubben møde d. 19. april, hvor alle strikkeglade personer er velkomne. Der hygges og snakkes. Alle er velkomne og det er gratis.

I juni måned er der Hørecafe den 7. juni på Sankt Knuds Vej kl. 14.00. Alle er velkomne og det er gratis med mulighed for at udveksle erfaringer og gode ideer på høreområdet.

I efteråret har vi en del aktiviteter i støbeskeen, herunder en tur til Samlermuseet i Stege i september og en udflugt til Widex i oktober.

I november vil vi gentage vores arrangement – Høreforeningen spiser sammen samt afholde et kursus i førstehjælp med fokus på dem, der ikke længere har så mange kræfter.

Selvfølgelig vil der også være Hørecafe og strikkeklub. I vil løbende kunne orientere jer om vores kommende arrangementer på vores hjemmeside samt i Hørelsen. Derudover kan I også ringe til os. Foreningen har fået en telefon, hvor Bestyrelsen på skift kan besvare spørgsmål, tage imod tilmeldinger og lignende. Telefonnummeret er 61 48 73 30. Nummeret kan også findes på vores hjemmeside.

Økonomi:

Ligesom i hovedforeningen har vores økonomi også været udfordret. 

I 2023 fik vi bevilliget 16000 kr. fra DH puljen til IT kurser for bestyrelsen samt 8.312 kr. fra Fonden for Bedre Hørelse til brug for honorarer til foredragsholdere.

Endelig fik vi bevilget kr. 30.000 fra Frederiksberg Kommune til brug for vores løbende drift samt diverse arrangementer. Vi havde ansøgt om 57.208 kr. – men fik som nævnt kun 30.000 kr.

Så generelt må vi konkludere, at vi har fået væsentligt færre penge, end vi havde ansøgt om.

Det betyder også, at lokalafdelingen i 2023 kommer ud med et større underskud end sidste år. Vi har dog stadig lidt på kistebunden, og vi vil gerne kunne fortsætte med at tilbyde arrangementer til en overkommelig pris, hvor alle kan være med. Derfor har bestyrelsen besluttet, at der ved alle større arrangementer med betaling vil blive indført betaling ved tilmeldingen. Så ved vi, hvad vi kan regne med. Hvis arrangementet bliver aflyst, vil beløbet selvfølgelig blive betalt tilbage. Ofte er vi bundet af antallet af tilmeldte og for at undgå unødige tab, ser vi os nødsaget til at indføre dette. Vi vil hellere indføre dette princip fremfor at måtte sætte prisen op på de enkelte arrangementer.

Derudover har vi på baggrund af den store prisstigning på porto besluttet, at vi fremover kun fremsender indkaldelsen til årsmødet via email til medlemmerne, lægger den på vores hjemmeside og annoncer det i Hørelsen. Dette er i overensstemmelse med vedtægterne.

Hvis I er usikre på, om vi har jeres email adresser, kan I enten skrive til os eller ringe til os. Vi vil dog stadig tilbyde de personer, som har problemer med digitale medier, at de fortsat kan få tilsendt indkaldelsen til årsmødet med post. Det kræver blot en opringning til bestyrelsen. 

Høreforeningen og Decibel, som er en forening, der arbejder for bedre vilkår for børn og unge med høretab, har besluttet sig for at fusionere, og vi er spændte på at se, hvad det kommer til at betyde for os.  Vi følger op med et nyhedsbrev, når vi ved mere. I tilfælde af, at der bliver overført nogle nye medlemmer til os, vil vi gerne arrangere et velkomstarrangement.

 

Afslutningsvis blev der opfordret til at komme med forslag til nye arrangementer til det kommende år. Høreforeningen vil jo helst tilbyde arrangementer, som giver mening for medlemmerne.

Kommentarer til årsberetningen:

Birgitte Franck, som er en af de kapaciteter, som er inviteret til at svare på spørgsmål på vores arrangement d. 3. marts 2024 i anledning af Verdens Høredag, opfordrede deltagerne til allerede nu at tænke over, hvilke spørgsmål de ville stille. Alle spørgsmål er velkomne.

Der blev spurgt, om det er muligt at betale for arrangementer via hjemmesiden.  Der vil ikke være et direkte link, men det vil blive oplyst ved hvert arrangement, hvordan betaling kan foregå. Det vil kunne ske via MobilePay eller bankoverførsel.

Palle Tørnqvist opfordrede til, at bestyrelsen ser på at lave arrangementer i København og omegn, hvor transport kan ske med det offentlige og ikke med en bestilt bus, da det er dyrt.

Birgitte Franck nævnte, at man kunne lave et arrangement til næste års lysfestival i februar. Transport kan foregå med f.eks. bus 2A.

Årsberetningen blev godkendt.

4 Godkendelse af handleplan

Handleplanen for 2024 blev læst op og godkendt.

Kommentarer:

En deltager fortalte om det nye Bluetooth teknologi under navnet Auracast, som i fremtiden kan blive et alternativ til teleslyngeteknologien.

5 Økonomi herunder godkendelse af regnskab m.v.

Foreningens kasserer var forhindret i at deltage i årsmødet, så regnskabet blev fremlagt af revisor Jeppe Overgaard.

Driftsregnskabet uden balance blev uddelt til deltagerne. De enkelte poster blev gennemgået.

Egenkapital pr. 1.1.2023: 261.676,26 kr.

Egenkapital pr. 31.12.2023: 238.094,81 kr.

Underskud for 2023: 23.581,45 kr.

Der var ingen spørgsmål og regnskabet blev godkendt.

6 Valg af formand

Et af medlemmerne opfordrede konstitueret formand Elisabeth Reichwald til at opstille som formand. Der var ingen andre kandidater og Elisabeth Reichwald modtog valget.

7 Valg til bestyrelsen og suppleanter

Der skulle vælges 1 nyt bestyrelsesmedlem for 2 år.

Efter utallige opfordringer var der dog ingen kandidater, der meldte sig.

Der skulle vælges 2 nye suppleanter for 1 år.

Hanne Rasmussen og Karen Falkesgaard blev valgt.

 

Bestyrelsen består herefter af:

Elisabeth Reichwald, Palle Tørnqvist, Annette Paulsen, Ebbe Christiansen

Suppleanter: Hanne Rasmussen og Karen Falkesgaard

8 Valg af revisor og suppleant

Jeppe Overgaard genopstillede og blev valgt. Sigrid Mai opstillede og blev valgt som revisorsuppleant.

9 Udpegninger til Danske Handicaporganisationer og andre repræsentanter

Vores tidligere formand Bolette Østberg er udpeget til DH Frederiksberg og bliver siddende valgperioden ud.

10 Indkomne forslag

Der var ikke indkommet nogen forslag.

11 Eventuelt

Ved vores arrangement på Korsbæk på Bakken fik vi ikke den frokost, som vi havde bestilt, og vi klagede over kvaliteten. Som kompensation har vi modtaget 2 gavekort af kr. 450. Gavekortene blev udbudt til salg med en startpris på kr. 350. Der var kun en deltager, der bød på gavekortene, og de blev solgt til kr. 350 hver til Palle.

Elsemarie Vinding satte spørgsmålstegn ved Fonden for Bedre Hørelses formålsparagraf og bestyrelsens sammensætning. Høreforeningen Frederiksberg lokalafdeling har modtaget færre penge i tilskud, og der gives ikke længere tilskud til drift. Ansøgninger skal begrundes og motiveres. Feriefonden er nedlagt.

Fondens midler stammer fra den tidligere Københavns Kreds, som omfattede både København og Frederiksberg. Ved kommunalreformen blev det vedtaget, at der i stedet skulle være en lokal høreforening i hver kommune, og for at kunne bevare kredsens formue, blev der oprettet en fond.

Afslutningsvist blev der udtrykt en tak til bestyrelsen for deres arbejde.

————————————

Referat af årsmødet den 25. februar 2023, KU.BE

Bolette bød velkommen til årsmødet for Høreforeningens Frederiksberg Afdeling i KUBE efter lidt problemer med teleslyngen.

1.       Valg af dirigent, referent og stemmeudvalg

Jeppe blev valgt til dirigent, Elisabeth til referent og Hanne og Elisabeth til stemmeudvalget.

2.       Godkendelse af dagsorden

Jeppe kunne konstatere, at årsmødet var lovligt varslet ved henholdsvis annoncering i Hørelsen i december samt ved brev til medlemmerne i januar måned.

Derudover kunne Jeppe konstatere, at dagsordenen var ifølge vedtægterne og da der ikke var kommentarer, blev dagsordenen vedtaget.

3.       Godkendelse af beretning

Bolette havde en del betragtninger i forbindelse med beretningen:

Teleslynger er stadig en udfordring. Men der kommer løbende forbedringer som f.eks. teleslynger i det nye hovedbibliotek. I den forbindelse opfordrede Bolette alle til at gøre opmærksom på, hvis der er noget der ikke fungerer efter hensigten.

Bolette hører gerne feedback om brugen af Kommunens hørevejledning. Kun derved kan der gøres noget, hvis det ikke lever op til forventning.

Fonden til bedre hørelse har ændret praksis, hvilket har betydet at foreningen ikke har modtaget det vanlige tilskud. Fonden kræver nu en motivation for ansøgninger, hvilket ikke har været krævet tidligere. Foreningen vil derfor fremover forsyne ansøgningerne med motivering.

Nye medlemmer: I 2022 var der 232 medlemmer, hvilket er en lille forbedring i forhold til året før, hvor der var 226 medlemmer.

Øre- og halslæger på Frederiksberg. Der er fortsat 3 læger på Frederiksberg på trods af, at der har været lidt udskiftning.

Den internationale høredag den 3. marts finder i år sted på Stormly, hvor der er teleslynge.

Bolette gjorde opmærksom på Solsikkesnoren, som er tegn på at man har et handicap som ikke nødvendigvis kan ses. Sådanne udleveres gratis i Frederiksberg Centeret.

På baggrund af ovenstående blev bestyrelsens beretning godkendt.

4.       Handleplan

Elisabeth uddelte og gennemgik i store træk bestyrelsens handleplan for 2023. Da der ikke var indvendinger eller andre forslag blev handleplanen godkendt.

5.       Økonomi

Jeppe gennemgik hovedtallene i årsregnskabet for 2022:

 

Indtægter: 104.239,00 kr.        Udgifter:    115.221,99 kr.                                       
Årets resultat: -10.982,99 kr.

Egenkapitalen pr. 31.12.2022 udgør herefter kr. 261.676,26.

Da der ikke var spørgsmål eller kommentarer blev årsregnskabet 2022 godkendt.

6.       Valg af formand

Bolette blev valgt som formand

7.       Valg til bestyrelsen og suppleanter

Marianne og Asta havde meddelt, at de ikke ønskede at genopstille. Derfor blev følgende valgt:

For en 2-årig periode:

Palle og Elisabeth

For en 1-årig periode:

Ebbe og Annette (ny kasserer)

Suppleanter:

Hanne og Sigrid

8.       Valg af revisor og suppleant

Jeppe blev genvalgt som revisor og Lise som suppleant

9.       Udpegning af foreningens repræsentant i DH

Bolette blev genvalgt som foreningens repræsentant i DH.

      10.  Indkomne forslag

Der var ikke fremsendt forslag til bestyrelsen.

11.   Eventuelt

Bolette gennemgik de kommende aktiviteter i foreningen:

International Høredag, 3. marts 2023

Hørecafe, 8. marts 2023

Strikkeklub, 17. marts og 28. april

Frihedsmuseet, 4. maj 2023

Korsbæk, 13. juni.

 Derefter kunne dirigenten afslutte årsmødet.

Referat af årsmødet i Høreforeningen, Frederiksberg Lokalafdeling, afholdt i Dansk Blindesamfund, Finsensvej 37 F, 2000 Frederiksberg, lørdag den 19. februar 2022. 

Bolette Østberg bød velkommen. Alle bestyrelsesmedlemmerne var til stede.

Majbritt Garbul Tobberup var ligeledes til stede fra Hovedbestyrelsen.

Vores eget turguideanlæg blev omdelt.

Dagsorden

1.     Valg af dirigent og referent

Jeppe Overgaard (HB) blev dirigent. Marianne Beck referent.

Årsmødet er lovligt indkaldt 

2.     Godkendelse af dagsorden

Godkendt

3.  Bestyrelsens beretning til godkendelse

Bolette fremlagde.

Vi tilsender indkaldelse pr. brev til medlemmerne. Pt. er der 226 medlemmer, 16 nye sidste år

Der påtænkes et kampagnetilbud, hvor en person, der skaffer et nyt medlem, kan få en middag med bestyrelsen hos Bolette. Det kommer til at koste 100 kr. for medlemskab i ½ år.

Der bliver ikke længere udsendt aktivitetskalender pr. brev. Se i stedet tilbuddene på hjemmesiden, Høreforeningen-frederiksberg.dk.

Arrangementer står for kort tid på hovedforeningens hjemmeside og for mange ligger dobbelt.

Vores egne arrangementerne afholdes fortrinsvis på hverdage om dagen. Der vil senere i år komme et arrangement om svimmelhed og tinnitus.

Lokalafdelingens Nyhedsbrevet kommer 8 gange årligt.

Bolette vil samme med et par andre medlemmer kontrollere, om de nye teleslynger fungerer, i AvenyT, Metronomen, KUBE og Kedelhallen.

Fondens feriepuljen er strammet op og bevilger ikke, hvad de før var villige til.

Bolette og Palle Tørnqvist var til midtvejsmødet i Kolding, hvor der var et meget afvekslende program. Der blev talt om indflydelse og medlemsrekruttering.

Spørgsmålet ”hvorfor frivillig” blev nævnt. Forhåbentlig kan man gøre en forskel og især personer, der kunne kontakte fonde, var meget velkomne i foreningen.

Hørevejledningen på Frederiksberg Hospital vejleder om høreproblemer. Der er en hørevejleder en gang om ugen. Spørgsmålet, om man skulle visiteres til Frankrigsgade blev nævnt. Det vil blive undersøgt i Handicaprådet.

Bolette vil gerne vide, hvis der er problemer i Hørevejledningen.

Spørgsmål fra salen: Det er meget utydeligt, hvad der bliver givet af information i hhv. toge, metro og busser. Det gælder desværre også ofte alm. hørende mennesker.

Et medlem havde haft en rigtig god oplevelse i Hørevejledningen med god hjælp.

Beretningen blev godkendt.

4.  Godkendelse af handleplan

Vi genbruger handleplan fra 2021. Handleplanen blev godkendt.

Majbritt fik ordet.

Ros til bestyrelsen. Et godt nyhedsbrev.

Hvis Frederiksberg skal regnes for en god ”høreby”, skal der også være teleslynge i Cisterne, i tur-busserne, Ældre Sagens arrangementer, Jobcentre og gerne Kanalrundfartsbådene i København. Zoologisk Have og div. cafeer og restauranter vil også være godt.

Bolette nævnte, at kommunen kun kan give støtte til kommunale institutioner.

5.    Økonomi, herunder godkendelse af regnskab m.v.                    

Sigrid Mai fremlagde regnskabet, som blev godkendt.

              6. Valg til bestyrelsen og suppleanter.

Bestyrelsen: Sigrid genvalgt. Åse Frederiksen nyvalgt.

Suppleanter: Hanne Rasmussen genvalgt. Asta Wendt-Larsen nyvalgt.

               7. Valg af revisor og suppleant.

Revisor: Jeppe genvalg. Suppleant: Lise Sunemeier genvalg.

               8. Udpegning til Danske Handicaporganisationer og andre repræsentationer

                       Bolette blev valgt. Palle blev suppleant.              

            9. Indkomne forslag           

                        Ingen.

                10. Eventuelt

                      Majbritt tog ordet og nævnte, at ventetiden på høreapparater på Bispebjerg Hospital er 8 uger. Vores region skal omkring ørelægen for at få henvisning

 

Årsmødet sluttede med frokost

Referat af årsmøde i Høreforeningen Frederiksberg Lokalafdeling 2021

 afholdt lørdag d. 25. september på  Akaciegården, Betty Nansens Allé 2A, 2000 Frederiksberg 

I årsmødet deltog ca 40 medlemmer, og hele bestyrelsen var til stede: Karsten Spang-Thomsen (formand), Bolette Østberg (næstformand), Sigrid Mai (kasserer), Marianne Beck og Palle Tørnqvist, samt suppleanterne Hanne Rasmussen og Elsemarie Vinding. 

Dagsorden: 

1. Valg af dirigent og referent 

Dirigent: Jeppe Overgaard

Referent: Elsemarie 

2. Godkendelse af dagsorden samt valg af stemmetællere 

Dirigenten konstaterede, at årsmødet var lovligt indvarslet, og den udsendte dagsorden blev godkendt.

Hanne og Birgitte Franck blev valgt som stemmetællere. 

3. Bestyrelsens beretning til godkendelse 

Karsten

supplerede den skriftlige beretning med at henvise til det brev, der blev sendt til medlemmene i august 2020. Omtalte kort de arrangementer, der har været afholdt siden sidste årsmøde, nemlig tre hørecaféer i efteråret 2020, turen til Frederiksborg Slot i aug. 2020 samt Tour de Amager i aug. 2021. Alle arrangementer var vel besøgte. 

Bolette fortalte

·        at vores hjemmeside har fået en overhaling, men selve opbygningen er stort set uændret. Adressen er nu: høreforeningen-frederiksberg.dk. Gjorde under dette punkt reklame for vores nyhedsbreve.

·        at vi fra Kulturministeriets '1000 Nye Fællesskaber' har fået tilskud til flg. fire arrangementer: Tour de Amager, Kjøge Mini-By, Høreforeningen spiser sammen og Rundvisning i Nationalmuseets vikingeudstilling.

·        at vi stopper med at lave aktivitetsfolderen, da den er for ressourcekrævende. Arrangementerne vil fortsat blive annonceret i medlemsbladet Hørelsen og kan også ses på vores hjemmeside. Hvis man ønsker det, kan man også få arrangementerne sendt på papir.

·        at en introduktionsfolder om lokalafdelingen er under udarbejdelse.

·        at der i kommunen er brugt yderligere 200.000 kr til flere teleslynger  

Under punktet var der flg. kommentarer:

·        et ønske om, at bestyrelsen fokuserede på at få flere mødelokaler på Frederiksberg

·        en mødedeltager mente, at teleslynger er ved at gå på pension og vil blive erstattet af bluetooth. 

Herefter blev beretningen godkendt med akklamation. 

4. Godkendelse af handleplan 

Da det forløbne år har været meget usædvanligt pga af coronaen, foreslog bestyrelsen, at handleplanen fra 2020 også skulle gælde for 2021. 

Der var ingen indvendinger hertil. 

5. Økonomi herunder godkendelse af regnskab 

Sigrid gennemgik og kommenterede posterne i det omdelte regnskab. Lokalafdelingen har en god økonomi, i sær takket være gode tilskud fra kommunen og fra Fonden for Bedre Hørelse. 

Regnskabet blev godkendt uden kommentarer. 

6. Valg af formand 

Bolette blev valgt til ny formand, da Karsten ikke genopstillede. 

7. Valg til bestyrelsen og valg af suppleanter 

Elisabeth Reichwald blev valgt som nyt bestyrelsesmedlem, og Hanne og Karsten blev suppleanter. 

8. Valg til revisor og suppleant 

Jeppe Overgaard  blev genvalgt som revisor, og Lise Sunemeier blev genvalgt som revisorsuppleant. 

9. Udpegning til Danske Handicaporganisationer og andre repræsentationer 

Årsmødet indstillede, at Bolette fortsætter som lokalafdelingens repræsentant i DH Frederiksberg, og at Palle fortsat er suppleant.

Forsamlingen støttede ligeledes Bolettes kandidatur til Handicaprådet. 

10. Indkomne forslag 

Der var ikke modtaget nogle forslag. 

11. Eventuel 

Birgitte Franck ønskede, at man i bestyrelsen drøftede, om der kunne gøres noget ved de larmende knallerter og WOLT-biler. 

Birgitte udtrykte stor utilfredshed med, at Fonden For Bedre Hørelses feriefond i praksis er nedlagt. Hertil svarede Karsten, som sidder i Fondens bestyrelse, at det skyldes, at Fondens advokat mener, at den hidtidige praksis er ulovlig. 

En deltager ønskede oplyst, hvor mange medlemmer, der er i henholdsvis hovedforening og i Frederiksberg Lokalafdeling. Hovedforeningen har ca 8.000 medlemmer og i Frederiksberg Lokalafdeling er der ca 230 medlemmer. 

_ _ _ _

Herefter afsluttede dirigenten årsmødet og takkede for god ro og orden. Karsten takkede dirigenten med et par flasker vin for hans ledelse af mødet. Bolette takkede Karsten for hans tid som formand, og glædede sig over, at han fortsætter som suppleant. Til afgående medlemmer af bestyrelsen var der både blomster og chokolade.

 Efter årsmødet bød lokalafdelingen på frokost.

Jeppe Overgaard, dirigent. Karsten Spang-Thomsen, fratrådt formand. Bolette Østberg, nyvalgt formand. Elsemarie Vinding, referent

Referat af årsmøde i Høreforeningen Frederiksberg Lokalafdeling 2020
afholdt lørdag d. 22. februar på  Akaciegården, Betty Nansens Allé 2A, 2000 Frederiksberg

I årsmødet deltog ca 30 medlemmer, og hele bestyrelsen var til stede: Karsten Spang-Thomsen (formand), Bolette Østberg (næstformand), Lisbeth Lundqvist (kasserer), Marianne Beck og Palle Tørnqvist, samt suppleanterne Hanne Rasmussen og Elsemarie Vinding.

Dagsorden:

1. Valg af dirigent og referent
Dirigent: Niels Jensen.
Referent: Elsemarie
Stemmeudvalg: Sigrid Mai og Palle

2. Godkendelse af dagsorden
Dirigenten konstaterede, at årsmødet var lovligt indvarslet, og den udsendte dagsorden blev godkendt. Der var ikke ønske om, at referatet fra sidste årsmøde blev læst op.

3. Bestyrelsens beretning til godkendelse
Karsten aflagde beretning, og understregede/supplerede beretningen med:

  • både at udtrykke glæde over, at vore arrangementer er meget populære, men også lidt bekymring over, at det stigende antal deltagere ind i mellem kan være svært at håndtere for bestyrelsen

  • at vort turguide-anlæg på grund af alder i de sidste par år jævnligt har voldt problemer. Det er derfor meget tilfredsstillende, at vores ansøgning til TrygFonden om et nyt anlæg er blevet imødekommet. Det forventes leveret og demonstreret i begyndelsen af marts.

  • at samarbejdet med Hørevejledningen både omkring hørecaféerne og omkring viderehenvisning til CSV (Center for Specialundervisning for Voksne) ikke har fungeret tilfredsstillende. Bestyrelsen vil i den kommende periode arbejde på at få en løsning på disse probleme

  • Høreforeningen har anskaffet et nyt medlemssystem, som i begrænset omfang giver lokalafdelingerne mulighed for selv at ajourføre medlemsoplysninger. Medlemmerne opfordres derfor til at give os besked, hvis man får nyt telefonnr. eller ny email-adresse. Ændringer af navn, adresse og/eller kommune skal fortsat meddeles til hovedforeningen.

Bolette

  • supplerede beretningen med div. facts om Høreforeningens medlemssituation. Medlemstallet i selve hovedforeningen er for nedadgående, er nu under 8.000. Men på Frederiksberg har vi over fire år haft en medlemsfremgang på 44%, og har nu ca 240 medlemmer.

  • orienterede om Sundhedsstyrelsens publikation "HØREAPPARAT til voksne", som hun var temmelig kritisk over for, bl.a. fordi den kun ligger på nettet. Lokalafdelingen har imidlertid fået trykt nogle eksemplarer til uddeling blandt interesserede.

  • opfordrede alle til at melde tilbage til Handicaprådet, når man oplever mødelokaler med dårlig tilgængelighed, i sær når det gælder teleslynger.

  • gjorde "reklame" for lokalafdelingens nyhedsbreve, og opfordrede til at man tilmeldte sig mailinglisten

    Der var ingen kommentarer til beretningen, som herefter blev enstemmigt godkendt.

4. Godkendelse af handleplan
Elsemarie gennemgik kort den omdelte handleplan. I lighed med tidligere år er der ikke sket de store ændringer i planen, da vi mener, at den indeholder de vigtigste områder, som vi ønsker at arbejde videre med.
Bolette oplyste, at hun har en råskitse til en registrant over teleslynger i kommunen.
Der var ikke yderligere bemærkninger til handleplanen, som blev godkendt enstemmigt.

5. Økonomi herunder godkendelse af regnskab
Lisbeth gennemgik og kommenterede posterne i det omdelte regnskab. Lokalafdelingen har en god økonomi, i sær takket være gode tilskud fra kommunen og fra Fonden for Bedre Hørelse.
Regnskabet blev godkendt uden kommentarer.

6. Valg til bestyrelse og suppleanter
På valg var Lisbeth, som ikke genopstillede.
Sigrid Mai opstillede som kandidat til bestyrelsen og blev valgt.
Hanne og Elsemarie genopstillede som suppleanter og blev valgt.

7. Valg til revisor og suppleant
Jeppe Overgaard (Lyngby Lokalafdeling) blev valgt som revisor, og Lise Sunemeier blev revisorsuppleant.

8. Udpegning til Danske Handicaporganisationer og andre repræsentationer
Bolette ønskede at fortsætte som lokalafdelingens repræsentant i DH Frederiksberg og blev genudpeget hertil.
Bolette fortalte, at kommunalbestyrelsen netop har ansat en borgerrådgiver, Maja Ekberg-Hansen. Borgerrådgiverens opgave bliver at være bindeled mellem kommunen og borgerne. Er uafhængig af forvaltningerne og referer direkte til kommunalbestyrelsen.

9. Indkomne forslag
Der var ikke modtaget nogle forslag.

10. Eventuelt
Bolette fortalte om den internationale høredag d. 3. marts, og om lokalafdelingens tiltag i den anledning. Nemlig at stå ved de lokale metrostationer mellem kl. 17 og 18 og gøre reklame for høresagen og Høreforeningen. Bolette har indhentet tilladelse fra politiet til, at vi må uddele flyers, og der vil blive fremstillet id-kort, som uddelerne skal udstyres med. Opfordrede flere til at melde sig til arrangementet.
I Hørelsens februar-nr i år var Ilona Abrahamsen blevet interviewet ifm. den internationale høredag. Ilona fortalte om den oplevelse og om sine kampe gennem årene med at få anvendelige høreapparater.
Et  medlem opfordrede til, at der blev etableret et samarbejde mellem det offentlige og det private, f.eks. ved mindre reparationer af ens høreapparater.
Herdis Lehmann gjorde reklame for det nystartede arrangement: Begynderbridge, der finder sted hver onsdag fra kl. 14 til ca 17.
Jette Anderson takkede bestyrelsen for de mange gode arrangementer.
Jeppe Overgaard, nyvalgt revisor, fortalte kort om sig selv og om sit arbejde i Høreforeningen, bl.a. som medlem af hovedbestyrelsen.
Herefter afsluttede dirigenten årsmødet og takkede for god ro og orden. Formanden takkede dirigenten med en flaske vin for hans ledelse af mødet. Ligeledes takkede formanden - med et par flasker og lidt sødt - den afgående kasserer, Lisbeth, for hendes indsats i bestyrelsen.

Efter årsmødet bød lokalafdelingen på frokost.

Niels Jensen, Karsten Spang-Thomsen, Elsemarie Vinding

Referat af årsmøde i Høreforeningen Frederiksberg Lokalafdeling 2019

afholdt lørdag d. 23. februar på  Akaciegården,
Betty Nansens Allé 2A, 2000 Frederiksberg

Til stede fra bestyrelsen var: Karsten Spang-Thomsen (konstitueret formand), Lisbeth Lundqvist (kasserer), Bolette Østberg,  Marianne Beck og Hanne Rasmussen.

Karsten bød velkommen og bad de fremmødte om at rejse sig og for en kort stund mindes afdøde Mogens Brandt Clausen.

Dagsorden:

1. Valg af dirigent og referent

Dirigent: Niels Jensen.

Referent: Elsemarie Vinding

Stemmeudvalg: Lisbeth og Hanne

2. Godkendelse af dagsorden

Dirigenten konstaterede, at årsmødet var lovligt indvarslet, og den udsendte dagsorden blev godkendt. Der var ikke ønske om, at referatet fra sidste årsmøde blev læst op.

3. Bestyrelsens beretning til godkendelse

Karsten og Bolette supplerede den udsendte skriftlige beretning med:

* Formandssituationen
Kort efter årsmødet i 2018 fratrådte Birgitte Franck af helbredsmæssige årsager som formand. Mogens blev efterfølgende konstitueret som formand og Karsten som næst- formand. Da Mogens i december afgik ved døden, blev Karsten konstitueret som formand. 

* Høreforeningens strukturreform
På det kommende landsmøde i maj skal en ændring af lokalafdelingernes struktur drøftes. I forbindelse med kommunalreformen i 2007 besluttede Høreforeningen, at der i hver af landets kommuner skulle oprettes en lokalafdeling. Desværre har det vist sig, at det i mange kommuner ikke er muligt, for i ca 20 kommuner er lokalafdelingerne uden bestyrelse og dermed hvilende, og i ca 15 kommuner har man valgt at samkøre med en nabokommune.

* Medlemssituationen på Frederiksberg (og i København)
Det går godt på Frb. Vi har de sidste par år haft en pæn medlemsfremgang (pt. 235 medlemmer), og vi er nu landets 4. største lokalafdeling, kun Kbh., Århus og Roskilde har flere medlemmer.
Selv om Kbh. har 459 medlemmer, så har man på det netop afholdte årsmøde ikke formået at hverve nye medlemmer til bestyrelsen, som nu ligger temmelig underdrejet, da halvdelen af den nuværende bestyrelse fratrådte, og de øvrige meddelte deres afgang ved næste årsmøde. Bolette fortalte, at Benthe Winckler fra Kbhs afdelingen havde haft en "føler" ude om en mulig samkørsel med Frb. Bolette mente dog ikke, at det var en god idé, dels ville det blive svært at håndtere en så stor lokalafdeling, og dels er vore kulturer nok for forskellige.

 * Det kommende landsmøde i maj
På det seneste landsmøde (i 2015!) blev det vedtaget, at Høreforeningen kun skulle holde landsmøde hvert fjerde år mod hidtil hvert andet. Grunden hertil var Høreforeningens dårlige økonomi på daværende tidspunkt. Siden er der kommet styr på økonomien, så blandt lokalafdelingerne er der et stort ønske om igen at holde landsmøde hvert andet år.

 * Nyt medlemssystem Høreforeningen
Bl.a. pga persondataloven skal Høreforeningen have nyt medlemssystem. Det skulle blive mere brugervenligt, hvor vi bl.a. selv kan trække medlemslister, få besked om ind- og udmeldelser mm.

 * Tilgængelighed/teleslynger
I 2016 bevilgede kommunalbestyrelsen, ikke mindst takket være Bolettes energiske indsats i Handicaprådet, 500.000 kr til nye teleslynger i kommunen. I 2019 og 2020 er der hvert år bevilget 200.000 kr til øget tilgængelighed, herunder også nye teleslynger. Kedelhallen og Byggeriets Hus står øverst på vores ønskeliste om nye teleslynger på Frb.

 * Feriepuljen
Fonden for Bedre Hørelse København og Frederiksberg blev oprettet, da Københavns- kredsen om følge af kommunalreformen blev opdelt i to afdelinger: København og Frederiksberg. I Fonden findes en feriepulje, hvor man, hvis man har været medlem i 1 år, kan søge om tilskud op til 200 kr pr. dag i 14 dage til ferie i Danmark; eller i udlandet, men her er det en betingelse, at ferien er tilrettelagt med hørehensyn.
Ansøgningsfristen er d. 1. april. Ansøgningsskemaer blev uddelt på mødet, men kan også downloades på Fondens hjemmeside.

Både den skriftlige og den mundtlige beretning blev herefter enstemmigt godkendt. 

4. Godkendelse handleplan

Elsemarie gennemgik kort den omdelte handleplan. I lighed med tidligere år er der ikke sket de store ændringer i planen, da vi mener, at den indeholder de vigtigste områder, som vi ønsker at arbejde videre med.

Der var ingen bemærkninger til handleplanen, som blev godkendt enstemmigt.

5. Økonomi herunder godkendelse af regnskab m.v.

Lisbeth gennemgik og kommenterede posterne i det omdelte regnskab. Lokalafdelingen har en god økonomi, i sær takket være gode tilskud fra kommunen og fra Fonden for Bedre Hørelse.

Regnskabet blev godkendt uden kommentarer.

6. Valg af formand

Karsten blev med akklamation valgt til ny formand.

7. Valg til bestyrelsen og suppleanter

Bolette og Marianne var på valg til bestyrelsen. Begge genopstillede og blev valgt.

Palle Tørnqvist opstillede som kandidat til bestyrelsen og blev valgt.

Hanne genopstillede som suppleant og blev valgt.

Elsemarie opstillede som suppleant og blev valgt.

8. Valg af revisor og suppleant

Elga Kruse Hviid blev genvalgt som revisor og Marly Arnoldus som revisorsuppleant.

9. Udpegning til Danske Handicaporganisationer og andre repræsentationer

Bolette ønskede at fortsætte i DH Frederiksberg og blev udpeget hertil.

10. Indkomne forslag

Der var ingen indkomne forslag.

11. Eventuelt

 På hørecaféen d. 22.2. havde man haft besøg af tre studerende fra IT Universitetet, som søgte frivillige deltagere til et kandidatprojekt. Projektet, som sker i samarbejde med Widex, går bl.a. ud på at motivere brugere til at bruge deres høreapparat oftere. Hvis man var interesseret i at deltage, kunne man skrive sig på en fremlagt liste.

Herdis Lehmann roste lokalafdelingens mange gode ture, men efterlyste et mere centralt opsamlingssted for busturene end Flintholm Station. Gerne parkeringspladsen bag rådhuset.

Birgitte Franck ville gerne have fødselsår på medlemslisterne.
Birgitte syntes ikke, at bestyrelsen skal betale for deres deltagelse i udflugterne.

Herefter afsluttede dirigenten årsmødet og takkede for god ro og orden, og formanden takkede dirigenten med en æske chokolade for hans ledelse af mødet.

 Efter årsmødet bød lokalafdelingen på frokost.

 Niels Jensen, Karsten Spang-Thomsen, Elsemarie Vinding